Benbuljongens fördelar

En guide till läkande och näringsrik kost

Benbuljong, en traditionell och näringsrik dryck som har varit en del av många kulturers matvanor i århundraden, har på senare tid fått ny popularitet inom hälsokostvärlden. Men vad är det som gör benbuljong så speciell och hur kan det gynna din hälsa? I denna artikel kommer vi att utforska fördelarna med att inkludera benbuljong i din kost samt ge dig tips på hur du kan göra din egen hemlagade variant.

Vad är benbuljong?
Benbuljong är en näringsrik dryck som framställs genom att koka ben, brosk och senor under lång tid. Genom denna process frigörs en mängd mineraler, vitaminer och aminosyror som är viktiga för kroppens funktion. För att påskynda frigörandet av näringsämnen kan syror såsom äppelcidervinäger eller citron tillsättas under kokprocessen.

Det är viktigt att skilja mellan benbuljong och konventionell buljong på tärning eller flaska, som vanligtvis används för smaksättning av mat. Benbuljongen, till skillnad från sin konventionella motsvarighet, är fullpackad med näringsämnen och har potentiella läkande egenskaper för kroppen.

Fördelar med benbuljong:

 • Rik på kollagen: Benbuljong innehåller aminosyror som är grundläggande för kollagenproduktionen i kroppen. Kollagen är avgörande för hudens, hårets, naglarnas, ledernas och tarmarnas hälsa.
 • Läkande egenskaper: Den näringsrika sammansättningen av benbuljongen, inklusive aminosyror som glutamin, prolin, arginin och glycin, kan främja läkningen av tarmens slemhinna samt byggandet av muskler och nerver.
 • Bidrar till sömn och avslappning: Aminosyran glycin, som finns rikligt i benbuljong, kan bidra till bättre sömnkvalitet och lugna nerverna, vilket kan motverka trötthet och hjärndimma.
 • Främjar Led- och Benhälsa: Kollagen och mineraler som finns i benbuljongen kan bidra till att stärka ben, leder, ligament och senor. Det kan hjälpa till att minska risken för skador och främja återhämtning vid skador.
 • Stödjer Matsmältningen: Benbuljong innehåller gelatin, som kan hjälpa till att skydda och stödja mag-tarmkanalens hälsa. Det kan bidra till att förbättra matsmältningen och minska problem som uppblåsthet och obehag.
 • Stärker Immunförsvaret: Den näringsrika sammansättningen av benbuljong, inklusive aminosyror och mineraler, kan stärka immunförsvaret och bidra till att förebygga sjukdomar och infektioner.
 • Lindrar Inflammation: Benbuljong innehåller aminosyran glycin, som har antiinflammatoriska egenskaper och kan bidra till att minska inflammation i kroppen. Det kan vara särskilt fördelaktigt för personer med kroniska inflammatoriska tillstånd.

Hur du konsumerar benbuljong:
En liten mängd benbuljong per dag kan räcka för att dra nytta av dess fördelar. Cirka en halv deciliter av den kokta buljongen eller en matsked kollagenpulver per dag är vanligtvis tillräckligt. För en enkel och smakrik användning kan du frysa in din buljong i iskubsformar och använda en kub som smakförstärkare i soppor, grytor eller andra rätter.

Genom att inkludera benbuljong i din dagliga kost kan du dra nytta av dess näringsrika sammansättning och potentiella läkande egenskaper. Oavsett om du väljer att göra din egen buljong eller köpa en färdig variant, kan en liten mängd per dag göra stor skillnad för din hälsa och välbefinnande.

Tips från oss på färdig benbuljong av hög kvalitet:

Nordic kings premium 100%

Nyttoteket utan smak

Nyttoteket med choklad (Familjen Petterssons självklara val när barnen vill ha varm choklad)

Nyttoteket savory spice

 

Tips på recept hur du gör din egen benbuljong:

 1. Lägg märgbenen ingredienser i en gryta (förslagsvis en CrockPot) och fyll upp med vatten tills allt täcks.
 2. Koka upp på låg värme under lock tillsammans med pressad citron, salt och peppar.
 3. Låt koka minst 4 timmar och tillsätt resterande ingredienser. Ta bort eventuellt skum från ytan med en hålslev.
 4. Koka upp igen på låg värme och låt koka ytterligare 4 timmar men gärna uppåt 2 dagar.
 5. När buljongen är klar, låt den svalna och sila bort benen och grönsakerna.
 6. När buljongen blir kall kommer det bildas en tjock hinna av fett på toppen. detta kan du antingen spara och använda till stekning eller göra dig av med.
 7. Häll upp den klara buljongen i t.ex. rengjorda glasburkar.
 8. Buljongen håller tre dagar i kyl eller 3 månader i frysen.

Ingredienser

 • Märgben (nöt/lamm) så många som får plats i grytan (ca 1,5 - 2 kg)
 • 1 tsk kelppulver(valfritt)
 • 2 tsk salt
 • 1 tsk hel svartpeppar
 • 4 msk pressad citron
 • 3 vitlöksklyftor
 • 1 hackad lök
 • 3 lagerblad
 • Fänkål eller andra grönsaker du har hemma, exempelvis morötter, palsternacka, rotselleri och färsk persilja

Lycka till!


Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända

Sale

Otillgänglig

Utsåld